Mélyhornyú golyóscsapágyak

Mélyhornyú golyós csapágy:

 

Sajátos tulajdonságai miatt a gördülőcsapágyak között leggyakrabban használt csapágytípus az egysoros mélyhornyú golyós csapágy.

Két irányú terhelést tud felvenni,  külső és belső gyűrűjének köszönhetően radiális, és axiális irányban is terhelhető.

 

Megtalálhatóak nyitott, illetve zárt kivitelben. A zárt mélyhornyú golyós csapágyak fém (ZZ, 2Z, ZZE) és műanyag (2RS, 2RSH, 2NSE, DDU, LLU) tömítőtárcsával rendelkezhetnek. Ezeket a gyártók eltérően jelölik.

Előfordulhat hogy a külső paláston egy horony található a rögzítőgyűrűknek, ez pozicionálás céljából segít a szerelésnél.

1    Mélyhornyú golyóscsapágyak: 6000, 6200, 6300, 6400 sorozat. A legáltalánosabb, legszélessebb körben gyártott csapágysorozat, rendkívül széles körben alkalmazzák legkülönfélébb kivitelekben. Nem kívánnak különösebb karbantartást, nagy sorozatban készülnek emiatt áruk kifejezetten kedvező. Megszakítás nélküli futópályával rendelkeznek, lehetővé téve a nagy fordulatszám elérését radiális terhelés melett. Egyúttal képes némi axiális terhelést is elviselni, kialakításából fakadóan mindkét irányból. Létezik kétsoros kivitele is, felépítésében megegyezik az egysorossal. Alaptípusai a nyitott verziók valamint az egy és kétoldalt zárt kivitelek, fém és gumiporpédős kialakítással.A zárt kivitelek a csapágyak teljes élettartalmára el vannak látva kenőanyaggal gyárilag, így beszerelés előtt nem szabad kimosni, melegíteni őket. A nyitott verziókat beszerelés előtt érdemes megtisztítani a konzerváló kenőanyagtól. Külön rendelésre a gyári kenőanyagok kérhetőek magasabb hőállóságú kenőanyagtöltettel, illetve nagyobb vagy kisebb radiális hézagokkal C3, C4 ill, C2 kivitelek.

2           Létezik vékony, keskeny kivitelük is, amik belső és külső átmérőjükben követik a szabvány méreteket, és minden más paraméterükben megegyeznek a több mélyhornyú golyóscsapágyakkal. 6800 ( 61800), 6900 ( 61900 ) sorozatok. Gyakoriak és minden méretben elérhetőek a külső paláston palásthoronnyal ellátott kivitelek ( nútos ), ezeket rögzítőgyűrűvel együtt is lehet rendelni ( NR )

3     Miniatűr golyóscsapágyak: 600, 620 as sorozat. Léteznek metrikus és Coll ( Inch ) méretezésben, nyitott zárt kivitelben, valamint C3 novelt radiális hézeggal. Minden paraméterükben hozzák a többi mélyhornyú golyóscsapágyak tulajdonságait.

Tovább

A mélyhornyú golyóscsapágyak a legelterjedtebb csapágytípusok egyike, amelyek széles körben használatosak az iparban, valamint különböző gépekben és eszközökben. A csapágyak kiváló minőségű anyagból készülnek, amely biztosítja a hosszú élettartamot és a nagy megbízhatóságot.

A mélyhornyú golyóscsapágyak szerkezete rendkívül egyszerű, és alapvetően három fő részből állnak: a külső gyűrűből, a belső gyűrűből és a golyók közötti súrlódást csökkentő kagylóból. A golyók általában acélból vagy kerámiából készülnek, és igen kis súrlódási ellenállást biztosítanak.

Ezen kívül rendkívül jól bírják a terheléseket és a dinamikus terheléseket, így a mechanikus készülékek megfelelő működésének biztosításában kulcsfontosságúak. A mélyhornyú golyóscsapágyak azonban nemcsak a nagy teherbírásuk és a hosszú élettartamuk miatt népszerűek, hanem a könnyű karbantartásuk miatt is. Az egyszerű konstrukció miatt az esetek többségében csak az összeszereléskor vagy az olajszivárgások és a kopás miatt kell cserélni ezeket a csapágyakat.

Bár a mélyhornyú golyóscsapágyak rendkívül strapabíróak és megbízhatóak, fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás során a teljesítményükből sokat kivonhat az eszközök helytelen kezelése vagy túlterhelése. Ezért a megfelelő karbantartás és az ésszerű használat az egyik legfontosabb dolog, amelyet minden felhasználónak észben kell tartania.

Összességében a mélyhornyú golyóscsapágyak rendkívül fontosak a különböző gépek és eszközök megfelelő működéséhez. Az egyszerű kialakítás kellemes munkát biztosít, és lehetővé teszi a karbantartás könnyű végzését és az élettartam növelését. Az alkalmazásuk kimagasló teljesítményt nyújt, és rendkívül gazdaságos megoldásnak bizonyul az üzleti szektor számára.

Tovább