Tűgörgős csapágyak

A tűgörgős csapágyak olyan mechanikai tartozékok, amelyek különböző berendezésekben és gépekben használatosak. Ezek a csapágyak kis térbeli igényűek, nagy terhelésekkel és nagy sebességekkel is megbirkóznak, viszont egyes esetekben zajosabbak lehetnek, mint más csapágy típusok.

A tűgörgős csapágyakat henger alakú, tűszerű görgők használatával készítik el, amelyek a belső és a külső gyűrűk között futnak. Az elhelyezkedésük miatt ezek a görgők egyenlő terhelést fognak kapni, így biztosítják a kenési viszonyokat is.

A szokásos tűgörgős csapágy sorozatok közé tartozik az HK, az NK és az NA is. Az HK a méretük és a terhelhetőségük miatt az ipari és a gépgyártó iparban nagy népszerűségnek örvend. Az NK az ilyen típusú csapágyak között az egyik legjobb terhelhetőséggel bír, így a teherautók többi ezen a típuson kívül is élték. Az NA pedig egy széles körű felhasználási területet biztosító tűgörgős csapágy.

A tűgörgős csapágyak kiválasztásakor meg kell határozni a terhelőerőket, a forgási sebességeket, a szükséges merevséget és a csapágy méretét. Az is fontos, hogy ellenőrizzük a csapágysorokat, hogy biztosítsuk a legjobb minőséget és a legjobb működést.

Összefoglalva tehát, a tűgörgős csapágyak kiváló minőségű tartozékok, amelyeket számos különböző gépjármű- és gyártási iparban használnak. Az igényeknek és a körülményeknek megfelelő kiválasztással hosszú élettartammal rendelkeznek, és optimális működést biztosítanak.

Tovább

A tűgörgős csapágyak egy olyan típusú csapágyak, amiket a kosaras és a lemezházas csapágyaként is használnak. Az ilyen típusú csapágyak feladata, hogy a tengelyeket, vagy szárakat mozgékonnyá és könnyen forgathatóvá tegyék. Többféle méretben és kivitelben is léteznek, azonban a felépítésük mindig azonos.

A tűgörgős kosáras csapágyak esetében a nagy teljesítményű csapágyak közé tartoznak. A tűgörgős kosaras csapágyak feladata, hogy az erőátviteli rendszerben lévő két vagy több tengely között mozgást valósítsanak meg. Többféle típusa is létezik, melyek alkalmasak az egyszerűbb vagy nehezebb feladatok ellátására is.

A tűgörgős lemezházas csapágyaknak egy vagy két sor tűgörgője van. Nagyobb terhelhetőségüknek köszönhetően, az ilyen típusú csapágyakat főként azokon a helyeken alkalmazzák, ahol a terhelés rendkívül magas, mint például az autóiparban, vagy repülőgép-alkatrész-gyártásnál, de a rendelkezésre álló hely nagyon kevés.

Az ilyen típusú csapágyaknak nagy előnye, hogy a nagyobb terhelhetőségük okán élettartamuk is hosszabb, mint az egyszerűbb, esetleg önbeállő vagy hengergörgős csapágyaknak. Azonban a tűgörgős kosaras vagy lemezházas csapágyak jelentősen drágábbak is a más típusú csapágyakhoz képest. Méretükből fakadóan nagyon kis helyen elférnek. 

Tovább