Blog

A miniatűr golyóscsapágy jelentősége

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2023.01.09 09:41
A miniatűr golyóscsapágy jelentősége

Mi a miniatűr csapágy?

 

Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy szinte nincs is olyan gép és berendezés, amelyben ne lennének olyan részek, ahol forgó mozgás történik. Ahol súrlódó mozgás van, ott feltétlenül szükségünk lesz csapágyakra is. Mivel ezeknek nagyon széleskörű a felhasználási területe, ezért értelemszerűen igen sokféle kivitelben léteznek. Az egyik speciális változatnak a miniatűr golyóscsapágy számít.

 

A csapágyak besorolása

 

Amikor csapágyra gondolunk, legtöbbször a gördülőcsapágyak egyik típusa jut eszünkbe. Ez így van annak ellenére is, hogy a csapágyak nemcsak gördülőtestek révén oldhatják meg a feladatukat, hanem az érintkező felületek egymáson, illetve olajrétegen történő elcsúszásával is, ilyenek a siklócsapágyak.

 

A gördülőcsapágyak is többfélék lehetnek. Ezek golyók vagy görgők is lehetnek, s ezen a két fő típuson belül is sokféle típust különböztethetünk meg. 

 

Például az egyik változatot a mélyhornyú golyóscsapágyak képviselik, amelyek az egyik leggyakrabban alkalmazott típusnak számítanak. Létezik belőlük egy- és kétsoros kivitel, nyitott és zárt modell, valamint többféle választási lehetőség adott a tömítés tekintetében is. Karbantartás szempontjából az egyik legigénytelenebb változatok, ezért is alkalmazzák szívesen ezeket.

 

Megszakítás nélküli futópálya és a nagy terhelésnek történő ellenállás is kedvező vonásoknak számítanak az esetükben. A zárt kivitel esetében pedig egyáltalán nem kell kenőanyaggal számolnunk, hiszen az egész élettartamukra nézve gyárilag el vannak látva vele.

 

A gördülőcsapágyazás jellemzői

 

A gördülőcsapágyaknak számos pozitív tulajdonságuk van, például az is, hogy majdnem teljesen függetlenek a fordulatszám nagyságától abban a tekintetben, hogy mekkora lesz a súrlódás. Értelemszerűen ez egy rendkívül kedvező vonás.

 

Jellemzően nincs túl nagy kenőanyagigényük, akár egyetlen kezeléssel is képesek sokáig, hiba nélkül üzemelni. A tengely, valamint a csapágyház kopása azonban nem szokott problémát jelenteni, ráadásul a gördülőcsapágyaknak a cseréjét is alapvetően egyszerűen, valamint gyorsan meg lehet valósítani.

 

A hátrányok között igazából a precíz szerelésigényt, valamint a szennyeződésekre való fokozottabb érzékenységet jelölhetjük meg.

 

A miniatűr golyóscsapágy 

 

Ahogy a neve is mutatja, a miniatűr golyóscsapágy elsősorban méreteiben tér el a többitől. Amennyiben ilyen változatra van szükségünk, akkor a 600, valamint a 620-as sorozatú csapágyak között érdemes keresgélni. Alapvetően azonos tulajdonságok jellemzik ezeket, mint a normál méretű modelleket, például a mélyhornyú miniatűr golyóscsapágy esetében is ugyanolyan vonásokra számíthatunk.

 

Létezik belőlük metrikus és coll (inch) méretezés is, ezért legyünk mindig nagyon körültekintőek a vásárlásnál! Emellett természetesen válogathatunk a zárt és a nyitott változatok között is. Amennyiben valamilyen speciális tulajdonságra van szükségünk, akkor az annak megfelelő betűjelekkel rendelkező modellek mellett tegyük le a voksunkat! Ilyen például a C3, ami a megnövelt radiális hézagot jelöli.

 

Bizonytalanság esetén inkább kérdezzünk, ügyfélszolgálatunkon mi is szívesen segítünk a választás kérdéseiben. Abban az esetben pedig, ha cserélni szeretnénk az adott berendezésben a meglévő, de meghibásodott, elkopott, nem megfelelően működő csapágyat, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az oldalán lévő sorozatszámot leolvassuk. Annak alapján ugyanis gyerekjáték lesz rátalálni a megfelelő pótlásra.