Blog

Minden, amit a 6205 Z csapágyról tudni érdemes

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.11.24 12:37
Minden, amit a 6205 Z csapágyról tudni érdemes

Mit tudhatunk a 6205 -ös csapágyról?

Minden, amit a 6205 Z csapágyról tudni érdemes

 

A csapágyaknak nagyon sokféle fajtája van, amelyek között nem is olyan könnyű mindig eligazodni. A 6205 Z csapágy a golyóscsapágyak közé tartozik, azon belül pedig a mélyhornyú golyóscsapágyak táborát erősíti.

 

Miért érdemes mélyhornyú golyóscsapágyakat választani?

 

A mélyhornyú golyóscsapágyak népszerű választásnak számítanak a csapágyak között. Nagyon jól megfelelnek olyan helyzetekben, amikor nagy terhelésre és gyors mozgásra kell számítani, ilyen körülmények között kell helytállni. Nemcsak azért döntenek gyakran emellett a csapágytípus mellett, mert terhelés és sebesség szempontjából is kiválónak bizonyul, hanem azért is, mert a működésük közben csendesek, továbbá rezgés szempontjából is csak minimális mértékkel kell számolni.

 

Felszerelésük és karbantartásuk is egyszerű. A leggyakrabban alkalmazott modell pedig az egysoros mélyhornyú golyóscsapágy, amik közé a 6205 Z csapágy is tartozik.

 

A mélyhornyú golyóscsapágyak alkalmasak a kétirányú terhelés felvételére, emellett pedig radiális és axiális terhelés esetén is jó döntésnek bizonyulnak. Zárt, valamint nyitott kivitelük is létezik. Az előbbiek pedig különbözhetnek abban is, hogy fém vagy műanyag tömítőtárcsa van bennük.

 

Mit érdemes tudni a sorozatokról?

 

A mélyhornyú golyóscsapágyak sorozatai a 6000, a 6200, a 6300 és a 6400. Mivel ez a csapágytípus az egyik leggyakrabban alkalmazott fajta, amit nagyon sokféle helyzetben alkalmaznak, ezért többféle kivitel készül belőle. A nagy számú gyártás azt is biztosítja, hogy kedvező áron érhetők el.

 

Karbantartás iránti igényük alacsony. Futópályájukat pedig az jellemzi, hogy nincs bennük megszakítás. Ennek köszönhető az is, hogy radiális terhelés esetén is nagy fordulatszámra képesek. 

 

Egy- és kétsoros változata is van, továbbá a már említett zárt modellek lehetnek egy vagy két oldalukon zártak, amit vagy fém vagy gumi porvédő segítségével valósítanak meg. Ezeknek megvan az az előnyük, hogy egyáltalán nem kell kenni őket, hiszen gyárilag ellátottak kenőanyaggal, természetesen a különböző kivitelek más jelölésekkel kerülnek forgalomba.

Alap zárt kivitelek és jelöléseik:

Z = egyoldali fémporvédő

2Z vagy ZZ = kétoldali fémporvédő

RS = egyoldali gumi ajaktömítéssel ellátott porvédő

2RS = kétoldali gumi ajaktömítéssel ellátott porvédő

 

A nyitott típusok konzerváló kenőanyaggal ellátottak, amit azonban érdemes eltávolítani, kimosni. Igény szerint ehelyett magasabb hőmérséklethez is passzoló kenőanyaggal vagy különböző méretű radiális hézagokkal is választhatjuk.

 

Ezenfelül a mélyhornyú golyóscsapágyaknak vékony és keskeny változataik is vannak, amelyeket a 6800-as és a 6900-as sorozatok között találunk meg. A miniatűr kivitelhez a 600-as és 620-as sorozatok között érdemes nézelődni. Bizonytalanság esetén ügyfélszolgálatunk készséggel áll a vásárlók rendelkezésére, keressen minket elérhetőségeinken!

 

6205 Z csapágy

 

A 6205 Z csapágy egy egysoros mélyhornyú golyóscsapágy. Felépítését tekintve alapvetően egyszerű, emellett pedig - a többi mélyhornyú golyóscsapágyhoz hasonlóan - az üzemeltetése olcsó, a beszerzési ára pedig kedvező. 

 

Bírja a radiális és az axiális terhelést egyaránt, s nem okoz gondot a magas fordulatszám se neki. Kiválóan ellenáll a külső behatásoknak, például a pornak és más szennyeződésnek, további kenőanyagot pedig nem igényel, ezért karbantartásra gyakorlatilag nincs szükség.

 

Megbízhatóan használható csapágy a 6205 Z modell, amelyet hosszú időn keresztül, gond nélkül alkalmazhatunk. Gyakran előfordul például mezőgazdasági vagy ipari felhasználású gépekben is. -30°C és +150°C közötti hőmérsékleten probléma nélkül helytáll. Alacsony súrlódás mellett működik, ezért tartósan üzemel bármilyen probléma nélkül. Kiváló csapágy, remek ár-érték aránnyal.