Blog

6904 csapágy, avagy a méret lényeges kérdései

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.11.22 08:24
6904 csapágy, avagy a méret lényeges kérdései

A csapágyak méretei

6904 csapágy, avagy a méret lényeges kérdései

 

A 6904 csapágy kapcsán biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy pontosan mit jelentenek a számok, s mikor milyen típusú termékre számíthatunk, a kódok tekintetében. A csapágy egy különleges alkatrész, aminek a világában egyáltalán nem könnyű eligazodni. A sokféle típus, a rengeteg gyártó és az eltérő minőség mellett még a méret is egy olyan kérdés, amelyben döntenünk kell, amikor csapágyat szeretnénk vásárolni.

 

A döntés folyamatát szeretnénk segíteni azzal, hogy ebben a blogbejegyzésben röviden bemutatjuk a csapágyak típusait, valamint a méretezés lényegi kérdéseit is érintjük. Tartson velünk! Ha pedig még a cikk végére érve is kérdőjelek maradnának a vásárlást illetően, keressen minket elérhetőségeinken, szívesen segítjük abban, hogy a tökéletes modellt választhassa ki webáruházunkból!

 

A csapágyak alapvető típusai

 

Alapvetően a működési elvük alapján (eszerint beszélhetünk például siklócsapágyról vagy gördülőcsapágyról), valamint a terhelés iránya szerint különböztethetjük meg őket.

 

A gördülőcsapágyak felépítése leegyszerűsítve egyforma, hiszen egy külső és egy belső gyűrűből, kosárból, valamint gördülőtestekből állnak. Az egyik nagy csoportba sorolást a gördülőtestek milyensége határozza meg, hiszen vagy golyók vagy görgők teszik lehetővé a forgó mozgást. Sajátos tulajdonságai miatt például a gördülőcsapágyak között leggyakrabban használt csapágytípus az egysoros mélyhornyú golyóscsapágy.

 

Ezeken a típusokon belül további fajtákat különböztethetünk meg, valamint további fontos szempontnak számít például az alapanyag kérdése is vagy éppen a szétszerelhetőség.

 

Értelemszerűen nagyon fontos tehát a csapágy típusának meghatározása, ám vásárláskor még ennél is fontosabb szempont lesz a mérete. Lássuk, hogy ebből a szempontból milyen tudnivalókkal érdemes tisztában lenni!

 

Ezek a legfontosabb ismeretek a csapágyméretekkel kapcsolatban

 

Mivel csapágyakat nagyon sokféle helyen alkalmazunk, érthető, hogy méretüket tekintve is hatalmas választék áll rendelkezésünkre, hiszen kizárólag ezen a módon lehetséges az igények kielégítése. Annak megkönnyítésére, hogy a rengeteg típus, gyártó és egyéb szempont mellett eligazodjunk, a méretek szempontjából történő tájékozódás megsegítésére létrejött egy nemzetközileg elfogadott, közös rendszer, amelyet kicsit megismerve rátalálhatunk arra a csapágyra, amelyre éppen szükségünk van.

 

A csapágyakat ennek megfelelően általában három különböző méretben határozzák meg. Ez a belső átmérő, a külső átmérő, valamint a szélesség. Ezek az értékek egy-egy számként vannak feltüntetve, mintegy kódként, amelyet ismerve megtudhatjuk, hogy alkalmas-e számunkra egy adott változat, illetve a másik oldalról közelítve a kérdéshez, ha ismerjük a csapágy kódját, könnyebben kiválaszthatjuk azt a szerkezetet, amelyre szükségünk van. A méretek sorrendje mindig az alábbiak szerint kerül felsorolásra helyesen: belső átnérő ( d ) X külső átmérő ( D ) X szélesség ( B ). 

 

A csapágy méretei mindig milliméterben vannak megadva, a sorozatszám pedig, ami alapján ezek a méretek meghatározhatók. Tehát abban az esetben, ha cserére van szükségünk, akkor ezt a számot érdemes mindenképpen megkeresni a pótlásra szoruló csapágyon, vagy az ehhez tartozó méreteket milliméterben.

 

Mit jelent mindez a 6904 csapágy esetében?

 

A legismertebb, valamint egyben a leggyakrabban alkalmazott és ezért keresett csapágyak a 6-os szériába tartoznak, ami a mélyhornyú golyóscsapágyakat jelöli. ahogy a 6904 csapágy is. Ennek a belső átmérője 20 mm, a külső átmérője 37 mm, a szélessége pedig 9 mm.

Van olyan gyártó ami ezt a “keskeny” sorozatot a jelölésben 61904-nek jelöli. Ezen termékek a gyártón kívül teljesen megegyeznek egymással.

 

Amennyiben nem sorozatszám, hanem a méretek meghatározása alapján szeretnénk csapágyat vásárolni, akkor mindenképpen fontos a méretek milliméterben való megadása a fent említett sorrendben.