Blog

Viton szimeringek - ismerje meg az előnyöket!

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.11.10 10:58
Viton szimeringek - ismerje meg az előnyöket!

Mi az a viton szimering?

A szimeringek egyik típusa a viton szimering, ezt mutatjuk be ebben a blogbejegyzésben. A szimeringek egészen egyszerűen nélkülözhetetlenek olyankor, amikor egy szerkezetben tengely van, ahol tömítést kell megvalósítani. 

 

Ilyen esetekben ugyanis szinte mindig szimering segítségével valósítjuk meg a szigetelést. Előnyük, hogy szinte bármelyik gépben használhatóak, s nem probléma, ha a tengely környezetében folyadék van. Az egyik leggyakoribb felhasználás, amivel egészen biztosan mindenki találkozik, az az autó, ugyanis a motorokban rengeteg szimeringet alkalmaznak. 

Mi is pontosan a szimering?

 

Általában fémházzal rendelkező szerkezet, amely körbeöleli a forgó mozgást végző tengelyt a tömítőajkak révén, s képes arra, hogy megvalósítsuk vele a statikus tömítést. Természetesen ehhez szükséges a szoros tapadás, amit a rugógyűrű segítségével valósít meg. Egy elenyésző mértékű rést még ilyenkor is meghagy, ez biztosítja azt, hogy a tömítőajkakhoz odajusson az olaj a kenés érdekében.

 

A szimeringek típusai

 

Ahogy említettük, a szimeringeknek többféle fajtája van, a besorolást pedig az alapanyag alapján szoktuk megtenni. Ennek megfelelően megkülönböztetjük az NBR szimeringeket, a viton vagy FKM szimeringeket, valamint a PTFE szimeringeket, amelyek a járműiparban használnak.

 

Az NBR változatok nagyjából 100-110°C-ig állnak ellen a hőnek. Többféle folyadékkal szemben kifejezetten ellenálló, ilyen a víz, a zsír, valamint a hűtőemulzió egyaránt. Olajjal és benzinnel szemben azonban csak mérsékelt ellenállósággal rendelkezik. Nem szabad használni abban az esetben, ha érintkezhet fékfolyadékkal, hypoid olajjal vagy aromás oldószerekkel. Nem jó döntés akkor sem, ha napfénynek, ózonnak, illetve időjárásnak kitett helyen szeretnénk a szimeringet alkalmazni.

 

Ahogy a bevezetőben is említettük, a járműipar is rengeteg szimeringet használ, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyeneket. Az NBR típusok jellemzői rávilágítanak arra, hogy a tulajdonságok meghatározzák, mikor melyik változat lesz az ideális megoldás. 

 

A járműiparban használt PTFE szimeringek 200°C-ig tolerálják a hőmérsékletet, és a többi fajtához képest jóval alacsonyabb súrlódás jellemzi őket. Ez utóbbi vonás az, ami lehetővé teszi, hogy akár szárazon vagy egyébként nem elégséges kenés ellenére is tökéletesen tudjanak működni. Különféle vegyi anyagoknak ellenáll ez a típus.

 

Mit várhatunk a viton szimeringektől?

 

A viton szimering 220-240°C-ig képes ellenállni a hőnek. Alkalmazhatjuk olyan környezetben, ahol olajjal, benzinnel, hypoid olajjal, savakkal vagy vegyszerrel történő érintkezéssel is számolni kell. Ennél a szimeringtípusnál nem okoz problémát az ózonnak, időjárásnak vagy más, öregedést gyorsító folyamatoknak való kitettség, hiszen kifejezetten kimagasló strapabírás és hosszú élettartam jellemzi. Mivel a rugója rozsdamentes, ezért élelmiszeripari alkalmazása is javasolt.

 

Mikor szükséges cserélni a szimeringet?

 

A szimering akkor tudja hatékonyan ellátni a feladatát, ha a futófelület körkörös és sima. Mint a legtöbb alkatrész vagy kiegészítő, a tartóssága ezeknek sem végtelen, még akkor sem, ha valóban kiváló tulajdonsággal rendelkezik. 

 

Amikor a szimering megkopik vagy mélyedések alakulnak ki benne, többé nem tudja ellátni a feladatát. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy megérett a cserére. Ha bizonytalan abban, hogy milyen szimeringet kellene vásárolnia, ügyfélszolgálatunk készséggel áll a rendelkezésére, hogy szakértő tanácsokkal segítse döntését!