Blog

A golyóscsapágy méretek és jelölésük

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.10.24 09:17
A golyóscsapágy méretek és jelölésük

Hogyan méretezik a csapágyakat?

Amikor golyóscsapágyat szeretnénk vásárolni, két fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Az egyik az, hogy el kell döntenünk, milyen típusú és minőségű csapágyra van szükségünk, a másik kérdés pedig az, hogy mekkorára. Amennyiben cseréről van szó, egyszerűbb helyzetben vagyunk, de a golyóscsapágy méretek akkor is nagyon fontosak lesznek, ezért nem árt a jelölésekkel sem tisztában lenni.

 

Hogyan válasszunk csapágyat?

 

A csapágyak típusa igen sokféle lehet. Két nagy kategóriát szokás első körben megkülönböztetni, ez pedig a golyóscsapágyak és a görgőscsapágyak halmaza. A különbség közöttük a gördülőtestben fedezhető fel, ennek megfelelően az előbbiekben golyók, az utóbbiakban pedig görgők biztosítják a forgó mozgást. 

 

Ahhoz, hogy megfelelő terméket válasszunk, ismernünk kell a típusát, de a két nagy csoporton belül a csapágy konkrét fajtájával és tulajdonságaival is érdemes képben lennünk, ha a megfelelő modellt szeretnénk választani. Ezenfelül a csapágy mérete, valamint márkája is fontos szempont lesz a vásárlásnál.

 

Mennyire fontos a gyártó kérdése?

 

A válasz igen egyszerű, ugyanis nagyon! Vannak a nagy múltú csapágygyárak, amilyen például az SKF, aminek alapítója nem más, mint Sven Wingquist, akinek a nevéhez az önbeálló golyóscsapágy, valamint a görgőscsapágy tervezése fűződik. Vagy a Timken, amit Henry Timken amerikai feltaláló alapított, aki a kúpgörgős csapágyat szabadalmaztatta. 

 

Számos más piacvezető márkát is ismerhetünk ezek mellett napjainkban, ilyen például a FAG, az INA, az NSK, az NTN és a NACHI is. Ezen márkákat kiváló gyártási technológiák, innovációk, valamint kiváló minőségű csapágyak megalkotása jellemzi. Amennyiben azonban kifejezetten olcsó terméket keresünk, akkor a távol-keleti vagy kelet-európai gyártók alacsonyabb minőségű csapágyai jöhetnek szóba, de ezeket csak azt szem előtt tartva érdemes választani, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy pontosan azt fogjuk kapni, amit az ár sejtet.

 

Remek kiindulási alap a döntéshez, ha az igénybevétel mértékét vesszük első körben fontolóra, hiszen amennyiben ez alacsony szintű, akkor egy alsó kategóriás csapágy is kielégítheti igényeinket. Használt vagy új gépekhez már megéri legalább a középkategóriában körülnézni, míg a legmagasabb minőséggel bebiztosíthatjuk, hogy biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel, azaz a beszerelt golyóscsapágy működésével.

 

Golyóscsapágy méretek és jelölésük

 

A méretet a csapágy alapjel jelöli, ez általában egy négy vagy öt értékből összeálló szám. Alapvetően az SKF márka számozásán alapul, de mára gyakorlatilag mindegyik márkánál ugyanez szerepel, ezért a lehető legjobb kiindulási alap a tájékozódáshoz. 

 

Az első szám a csapágy típusát jelöli, a második a szélesség mértékét, a harmadik a keresztmetszet magasságát, a negyedik és az ötödik pedig a furatátmérő nagyságáról árulkodik, kétjegyű kódként. Abban az esetben, ha csak négy szám szerepel, akkor mindig a szélesség hiányzik, ennek megfelelően kell értelmezni.

 

Emellett még utójelek is rendre szerepelnek a kódok után, kötőjellel követik azokat. Ezek az utójelek árulkodnak arról, hogy milyen a csapágyban lévő tömítés fajtája.

 

Mivel nagyon fontosak a méretek, ezért mindig legyünk alaposak a vásárlásnál, s még csere esetén is mindig nagyon megfontoltan döntsünk. Amennyiben ezek után is úgy éreznénk, hogy elakadtunk, az elérhetőségek közül választva egyet felvehetjük a kapcsolatot az értékesítő webáruházzal. Mi is örömmel segítjük abban, hogy kérdéseire megtalálja a tökéletes válaszokat!