Blog

Y-csapágy: megoldás a kihívásokra

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.09.26 08:22
Y-csapágy: megoldás a kihívásokra

Miért Y csdapágy?

Ebben a cikkben az Y-csapágy kerül bemutatásra. A csapágyaknak sokféle fajtája van, hiszen alkalmazni is többféle területen szokták őket. Alapvetően többféle szerkezetben, valamint gépekben van szükség rájuk. Az ipari, mezőgazdasági, gyári, járműipari felhasználás mellett számos más terület is használja ezeket.

 

Mivel sokféle az alkalmazási terület, ezért a kihívások szerint szükségszerűen különböző változatok állnak leginkább helyt, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mikor melyiket választjuk. Hogy segítsünk a döntésben, bejegyzésekben mondjuk el a legalapvetőbb információkat a csapágyakról, jelen cikk főszereplője az Y-csapágy lesz. Tartsanak velünk!

 

Miért minket válasszon?

 

Cégünk már 50 éve van a piacon, s az elsők között nyitottuk meg csapágyakkal, valamint emellett szimeringekkel, ékszíjakkal, valamint O-gyűrű nagykereskedelemmel és online értékesítéssel foglalkozó üzletünket. Boltunk Miskolcon található, de webáruházunkon keresztül is minden megtalálható, amelyre a fenti kategóriák valamelyikében szükség lehet. Nálunk egyszerre érhetők el a kommersz átlag termékek, s mellettük a speciális változatok, amelyek egyedi, specifikus helyzetekben is képesek megoldást kínálni. Kérdés vagy bizonytalanság esetén szívesen segítünk, melyet a mögöttünk lévő sok-sok éves tapasztalat abszolút lehetővé is tesz.

 

Sokféle megoldás létezik

 

A csapágyaknak nagyon sok különböző típusa van, amelyeket többféleképpen is csoportosíthatunk, például a rájuk ható erők vagy a bennük mozgó gördülőtestek alapján. Amikor gördülőcsapágyat választunk, akkor csere esetén érdemes ugyanamellett a fajta mellett maradni, aminek a helyére keresünk. Ennek legfeljebb az lehet ellenjavallata, ha valamilyen kifejezett probléma volt az addigi termékkel.

 

A kopás, illetve a használatból bekövetkező funkcióvesztés értelemszerűen nem tartoznak ide, hiszen minden forgó-mozgó alkatrész ki van téve bizonyos fokú elhasználódásnak. Ez még akkor is igaz, ha a legkiválóbb alapanyagokból készült, legnevesebb gyártóktól származó csapágyakat választjuk, habár a minőség természetesen igen fontos kérdés az élettartamot tekintve. Olyannyira, hogy egyes változatok eszerint is csoportosítva vannak, illetve szűrhetők az oldalon belül. A minőségi csapágy tehát tovább, s gyakran nagyobb precizitással képes elvégezni a feladatát.

 

Ismerje meg az Y-csapágy legfontosabb jellemzőit!

 

Az Y-csapágyak olyan mélyhornyú golyóscsapágyak, amelyek zsírral töltöttek, továbbá két oldalon tömítettek, de háromajkas tömítésű változat is létezik. Ennek a csapágytípusnak a gyűrűje is különleges, hiszen a külső gyűrű kívülről nézve domborított. Ez azért nagyon fontos, mert ezáltal a különleges felületű csapágyházzal képes megoldást kínálni arra a helyzetre, ha szöghibákkal állunk szemben. Akár 2,5-5 fokos tengelyirányban előforduló szögeltérés esetén is használhatjuk.

 

Az Y-csapágyaknak többféle fajtája létezik, az egyik változatban két excenteres rögzítőgyűrű van alkalmazásban, míg a másik típust hernyócsavaros rögzítés jellemzi. Ahogy az a többi csapágy esetében is igaz, a méretekre itt is oda kell figyelni, mielőtt megvásárolnánk az adott terméket.

 

A minőségi Y-csapágy nemcsak a szöghibákra lehet jó megoldás, hanem arra is, hogy ne kelljen számolni a futófelületre kerülő por és más szennyeződés hatásaival, amelyek képesek megakadályozni a működését. Erre elsősorban a háromszorosan tömített változat alkalmas.