Blog

A kerámiagolyós csapágy legfontosabb tulajdonságai

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.08.24 15:03
A kerámiagolyós csapágy legfontosabb tulajdonságai

Csapágy kerámiagolyóval?

A kerámiagolyós csapágy rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyet elsősorban magának a kerámiagolyóknak köszönhet. Természetesen ennek a változatnak is megvannak a saját felhasználhatósági korlátai, illetve lehetőségei.

 

Hogyan válasszunk megfelelő csapágyat?

 

Ahogy minden csapágytípus esetében igaz, a kerámiagolyós csapágyak esetében is figyelembe kell venni azt, hogy milyen felhasználáshoz keressük az adott terméket. Ez fogja meghatározni azt is, hogy milyen típust érdemes választanunk, valamint azt is, hogy milyen anyagokban gondolkodhatunk. Ugyan a kerámia egy nagyszerű alapanyag, de ez sem jolly joker minden helyzetben.

 

A funkción felül fontos kérdés a csapágy mérete is, de a minőségről sem szabad megfeledkeznünk. Webáruházunkban elérhetőek a különleges termékek mellett a kommersz megoldások is, hiszen mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága az adott alkalmazást tekintve.

 

A csapágygolyók alapanyagai

 

Csapágygolyók sokféle anyagból készülhetnek. A króm-acél előnye, hogy kiemelkedő a kopásállósága, valamint nagyon nagy pontosság is jellemzi őket. Éppen ezért precíziós csapágygolyóknak is nevezik őket, felhasználhatóságuk ennek megfelelően igen széles skálán mozog, és ipari alkalmazásra is tökéletesek.

 

A rozsdamentes acélgolyók ellenálló képességben adnak sokat, hiszen sem a víz, sem a gőz, de az olaj vagy benzin sem károsítja őket. A saválló acélgolyók még ennél is jobban teljesítenek, a hozzáadott molibdénnek köszönhetően, viszont nem mágnesezhetőek.

 

A kerámiagolyók nagyon könnyűek az acélgolyókhoz képest, valamint elektromosan is szigetelnek. Elenyésző mértékű hőtágulás jellemzi őket, és esetükben nem kell korrózióval sem számolni. Nagyon jól ellenállnak a hőnek, s nem érzékenyek a savakra sem. Alacsony zajkibocsátás jellemzi őket, s kemény, tökéletes gömb forma, kimagaslóan alacsony gördülési ellenállás.

 

Természetesen más alapanyagok is előfordulhatnak, akár a gumi, a műanyag, sőt az üveg is alkalmas arra, hogy golyók készüljenek a felhasználásukkal.

 

Mi mindent várhatunk, ha kerámiagolyós csapágy mellett döntünk?

 

A webáruházunk kínálatában is elérhető kerámiagolyós csapágy esetén az egyik legfontosabb tulajdonság a könnyű súly, valamint a kiemelt gyorsulási teljesítmény, amit elsősorban annak köszönhetünk, hogy kisebb súrlódással kell számolnunk. Hosszú élettartamra is számíthatunk, hiszen gyakorlatilag öntisztuló rendszert, s rozsdásodásnak is ellenálló golyókat tartalmaz ez a csapágytípus. Kerámiagolyós csapágyakat nyugodtan merjünk olyan helyeken is használni ahol a kenés biztosítása kritikus vagy nem megoldható, hiszen kenőanyag nélkül is 2-3 szoros élettartamat adnak meg a gyártók. Ugyanez az érték megfelelő kenéssel 8-10.

 

Precíziós csapágyak kerámiagolyókkal

 

Precíziós csapágyról akkor beszélhetünk, ha az adott szerkezet megfelel az ezzel kapcsolatos kívánalmaknak. Ilyenek többek között a nagy pontosság, a nagyon magas fordulatszám-kapacitás, a kiemelkedő terhelhetőség. A precíziós csapágyakat ezenfelül jó merevség, kicsi súrlódás, kiváló pontosság, valamint tartósság is jellemzi.

 

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a precíziós csapágyak is sokfélék lehetnek, például a ferde hatásvonalú golyóscsapágyak és az axiális csapágyak között is megtalálhatóak, de természetesen más kategóriákban is érdemes keresni őket.

 

A kerámia gördülőelemekkel ellátott csapágyak a precíziós csapágyak értékes változatai. Ezt pedig annak köszönhetik, hogy az acélgolyókhoz képest sokféle előnnyel rendelkeznek. Mivel kisebb a tömegük is, ezért alacsonyabb mértékű axiális erővel kell számolni. Kiemelt előnynek számít az is, hogy felületi érdessége sokkal kevésbé jelentős, mint az acél változat esetében, az alacsonyabb zajszint is ennek köszönhető. Az pedig, hogy elektromosan szigetelt és nem is mágnesezhető, alkalmassá teszi elektronikai eszközökben történő alkalmazásra is. Ugyanakkor számos helyekel alkalmazzák akár víz alatti üzemeltetésre is.