Ferdehatásvonalú golyóscsapágyak

A ferdehatásvonalú golyóscsapágyak olyan speciális csapágyak, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy nagyobb többirányből érkező terhelés kifejtésekor is rendkívül precízen és simán tudják mozgatni a tengelyeket. Ezek az egységek rendkívül fontos szerepet játszanak a mérnöki iparban, különösen azokban az alkalmazásokban, ahol a terhelés és a sebesség egyaránt nagy.

A ferde hatásvonalú golyóscsapágyak működése lényegében azon alapszik, hogy a golyóscsapágyon belüli golyópályák ferde helyzetbe kerülnek, így mindkét, axiális és radiális irányból érkező terheknek képesek ellenálni, nagy sebessé és nagy pontosség mellett.

Ezeknek a csapágyaknak a legnagyobb előnye, hogy nagyon magas terhelhetőséggel rendelkeznek, így ideálisak olyan alkalmazásokhoz, ahol nagy terhelésekre van szükség, kiemelkedően magas sebesség mellett. Emellett kiemelkedő pontossággal is bírnak, ami nagyon fontos azokban az alkalmazásokban, ahol a helyesség kulcsfontosságú.

Azonban, mint minden más csapágy esetében, a ferdehatásvonalú golyóscsapágyak is idővel elhasználódnak, ezért rendszeres karbantartásra és cserére is szükség lehet. Azonban a megfelelő használat és karbantartás mellett ezeknek a csapágyaknak a hatékonysága és élettartama rendkívül hosszú lehet.

Összefoglalva, a ferdehatásvonalú golyóscsapágyak kiváló megoldást jelentenek azokban a mérnöki alkalmazásokban, ahol nagy terhelésekre és nagy pontosságra van szükség. Kutatási és fejlesztési területeken is széles körben alkalmazhatók, és nagyon fontos szerepet játszanak az építő- és gépészeti iparban.

Ferdehatásvonalú csapágyak: 7000,7200,7300, 7900, 7800, 3200,3300 sorozat. Lehet egysoros, kétsoros, valamint négypontérintkezésű változatuk. Különösen alkalmasak összetett terhelések, radiális és axiális terhelések egyidejű felvételére, mivel a csapágyak külső és belső gyűrűjéban a futópályák eltoltan helyezkednek el. Többféle hatásszöggel készülnek ( alap a 40 fok, ezt nem minden gyártó jelöli, ha igen "B" jelzés ), az axiális tehetbírás a hatásszög növekedésével együtt nő. P3 és p4 futáspontos verziókban, szerszámgépekhez készült kivitelben is. Léteznek dupla, tripla, quattro párosítással, univerzális, O, X, tandem elrendezéssel.

Tovább

A ferdehatásvonalú golyóscsapágyak olyan kiváló minőségű csapágyak, amelyek nagy teherbírásra és nagy sebességre készültek. Ezek a csapágyak rendkívül megbízhatóak, és nagyon érzékenyek a terhelésre, így ideálisak nagy igénybevételű ipari alkalmazásokhoz, például repülőgép és autógyártás, valamint anyagmozgatás.

A ferdehatásvonalú golyóscsapágyak kulcsfontosságú előnye, hogy a gömb alakú gördülőtestek a két csapágy üzemi felületére helyezkednek el. Ez a gördülők alakjának és elhelyezkedésének köszönhető, amelyek biztosítják az optimális érintkezést a két felület között, a kívánt terhelési határok mellett.

Ez a beépített precizitás és páratlan minőség nagyon nagy teherbírású alkalmazásokhoz hasznos, mivel zökkenőmentesen működik akár kis, akár nagy terhelés alatt. Ezenkívül a ferdehatásvonalú golyóscsapágyak magas fordulatszámokat is elviselnek, ami szintén egy kiváló tulajdonsága ennek a fajta csapágyaknak.

Noha az ilyen csapágyak általában drágábbak, mint a hagyományosabb változataik, az innovatív tervezés és a fejlett anyaghasználat azonban jelentõsen meghosszabbítja a ferdehatásvonalú golyóscsapágyak élettartamát, és üzemeltetése évtizedekig tart. Az általános elvárások mellett a ferdehatásvonalú golyóscsapágyak rendkívül megbízhatóan és nagy hatékonysággal is működnek, így nagyon népszerűek az iparban és a gépgyártásban.

Tovább