Kúpgörgős csapágyak

3.Kúpgörgős csapágyak: 30000, 32000, 32200 sorozat + automotive csapágyak. A kúpgörgős csapágyak belső és külső gyűrűjének és a közöttük elhelyezkedő görgők kúpos kialakításúak.Ezen felépítésük során egyidejűleg alkalmasak radiális és axiális terhelések kombilált alkalmazására. Az axiális terhelés mértékét a érintkezési szög ( kúpszög ) határozza meg. Minél nagyobb ez a szög, annál nagyobb az axiális terhelhetőség. A kúpgörgős csapágyak lehetnek egy vagy kétsorosak, de akár négy sor görgő is alkalmazahtó, metrikus és coll méretben. Zárt kivitelük nagyon ritka, leginkább automotive csapágyk körében fordul elő. A kúpgörgős csapágyaknál a csapágyhézeg nincs jelölve, ez mindig a szerelés során határozandó, állítandó be, jellemzően függ a tengelyen vele együtt alkalmazott második csapágytól is.

Tovább

A kúpgörgős csapágyak rendkívül fontosak az ipari folyamatokban, mivel nagy teherbírásuk és hosszú élettartamuk révén alkalmasak olyan terhelések mérséklésére, mint például a forgó tengelyek vagy a kerekek. A kúpgörgős csapágyak olyan két vagy több kúpszöget bezáró felületű gyűrűből állnak, amelyek között görgők helyezkednek el. Az ilyen csapágyakban a terhelés együttesen oszlik meg a belső és az külső gyűrűkön, valamint a görgőkön.

A kúpgörgős csapágyak rendkívül megbízhatóak, könnyen karbantarthatóak és kiválóan ellenállnak az erős terhelésnek és az ütésnek. Ezek a csapágyak nagyfokú terhelési képességgel rendelkeznek, és az adott terhelési feladatnak megfelelően választhatók ki. Az ilyen csapágyak a leginkább nehézipari alkalmazásokban használatosak, mint például a teherautók és vonatok kerekeinél, az acélöntőkben és az acélgyárakban.

A kúpgörgős csapágyak számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos görgős vagy talprugós csapágyakkal szemben. Az ilyen csapágyak sokkal jobban ellenállnak az ütésnek és a rezgéseknek, és kiválóan képesek megfelelni a nagy terheléseknek, mint például a nagy fordulatszámmal működő gépekben. Emellett az ilyen csapágyak karbantartása és cseréje is nagyon egyszerű, ami nagyon fontos szempont a nagyfokú megbízhatóság és hosszú élettartam megőrzése érdekében.

Végül, a kúpgörgős csapágyak megkülönböztető jellemzője az, hogy kiválóan ellenállnak a korróziónak, ami fontos szempont a nehézipari alkalmazásokban. Ez azért van, mert a kúpgörgők és a belső és külső gyűrűk anyaga speciális réteggel van ellátva, amely megakadályozza a korróziót és a rozsdásodást.

Összességében, a kúpgörgős csapágyak fontos szerepet játszanak az ipari folyamatokban, és számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos csapágyakhoz képest. A terhelés nagyfokú ellenállása, a könnyű karbantarthatóság és a hosszú élettartam révén ezek a csapágyak garanciát nyújtanak a megbízható működésre és az okos döntésre a terhelésnek kitett gépek és folyamatok esetében.

Tovább