Axiális csapágyak

Axiális csapágyak: 51000 , 81000, AXK sorozat ( golyós, hengergörgős, tűgörgős ) Az axiális csapágyak egyirányú ill. mindkét irányúaxiális terhelésre alkalmazhatóak, radiálisan nem terhelhetőek.Tengelyterheléstől függően lehetnek golyós, hengergörgős tűgörgős kivitelűek. Létezik axiális görgőscsapágy kivitel is, ezek a többivel ellentétben axiális terheléssel egy időben radiális terhelést is képesek felvenni, ugyanakkor önbeállóak azaz érzéketlenek a tengelyállás változásaira. Igen nagy axiális terhelhetőség mellett nagy fordulatszám mellett képesek üzemelni.

Tovább

Az axiális csapágyak olyan csapágyak, amelyeket elsősorban az ütközési vagy tengelyirányba ható erők átvitelére terveztek. Axiális csapágyakat gyakran használnak az autóiparban, a hajózási iparban, valamint az építőiparban és a nehéziparban.

Az axiális csapágyak rendkívül fontos szerepet töltenek be a gépészeti berendezésekben. Az általuk keltett erők átvitele a teljesítményért felelős, melynek megbízhatósága igen lényeges a különböző műszaki folyamatok hatékonysága szempontjából. Az axiális csapágyak lehetővé teszik a rotációs mozgást két tömeg között, amely által leginkább a golyós és a hengeres csapágyak területén használják. Az axiális csapágyaknál a nyomóoldali illetve a tolóoldali terhelések egy síkban jelentkeznek.

Az axiális csapágyak főbb típusai a golyós és hengeres csapágyak. A golyós axiális csapágyak rendkívül strapabíróak, ellenállnak a magas terheléseknek és terjedelmes kialakításukkal kifejezetten ajánlottak az állandó axiális terhelések vonatkozásában. A hengeres axiális csapágyak kisebb méretűek, de kiválóan megbirkóznak nagy terhelésekkel is.

Az axiális csapágyak fontos szerepet játszanak a gépészetben, elősegítve a különböző szektorok hatékony és megbízható működését. Az axiális csapágyak alkalmazása javítja a gépek kimeneti teljesítményét, így számos műszaki folyamat üzemeltetéséhez szükségesek. A korszerű csapágytechnológiák fejlesztése nagymértékben hozzájárul az általános műszaki folyamatok javításához és elősegíti az innováció fejlődését.

Tovább