Blog

Nilos gyűrű a szennyeződések ellen

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.12.21 08:18
Nilos gyűrű a szennyeződések ellen

Mi az a Nilos gyűrű? Mire jó?

Amikor csapágyak tömítéséről van szó, előbb vagy utóbb belefutunk abba a kifejezésbe, hogy Nilos gyűrű. Az valószínűleg mindenki számára világos, hogy egy mozgó, forgó szerkezet esetében érdemes elkerülni a különféle szennyeződéseket, amelyek akadályozhatnák a működését, megrövidítenék az élettartamát, s meghibásodásokat okozhatnak az egész berendezésben, amelyben a csapágy üzemel. 

 

A tömítés pedig pontosan arra való, hogy védelmet biztosítson. De mi mindennel érdemes tisztában lenni, ha a Nilos gyűrűről van szó?

 

A Nilos gyűrű jellemzői

 

A Nilos gyűrű nem más, mint egy kifejezetten csapágyakhoz, azon belül is gördülőcsapágyakhoz kifejlesztett tömítőgyűrű. Funkciója szerint ellátja a csapágy védelmét a különféle szennyeződésekkel szemben, ezért fontos szerepet tölt be abban, hogy az adott szerkezet milyen hosszú távon tudja ellátni a feladatát.

 

A különféle csapágyhoz szükséges tartozékok között ez az egyik legfontosabb, hiszen nélküle az eszközünk nagyon hamar tönkremenne. Használhatjuk olyan helyzetekben is, amikor kifejezetten nagymértékű kosszal, porral szemben kell megóvnunk a csapágyat. Emellett abban az esetben is szükségünk van rá, amikor nem alkalmazhatunk olyan csapágytípust, amely zárt. Jellemzően előfordul ez a megoldásra váró helyzet a kúpgörgős csapágyak használatakor.

 

Ahogy csapágyból is sokféle fajtát különböztethetünk meg, hiszen számos különböző helyzetben, területen, illetve berendezésben alkalmazzuk őket, ugyanúgy a Nilos gyűrűknek is többféle típusa létezik. Ismerjük meg ezeket!

A Nilos gyűrűk fajtái

A mozgó alkatrészek hiba nélküli működését, valamint a hosszú élettartamát többek között olyan kiemelkedő színvonalú tömítésekkel biztosíthatjuk, mint amilyen a Nilos gyűrű is.

A leggyakrabban alkalmazott típusai a JV, valamint az AV Nilos gyűrű. Standard esetben megfelelnek akár 6 m/s kerületi sebesség esetében is, azonban ennél magasabb értéknél érdemes alaposabban megfontolni a választásunkat. 

Az AV változat leginkább mezőgazdasági berendezéseknél, gépeknél kerül használatba. Jól ellenáll a nagy mechanikai jellegű szennyeződésnek, s kiválóan helytáll, amennyiben a fordulatszám relatíve nem túl magas. Jellemzője a külső gyűrűn súrlódó perem. Alapvetően gördülőcsapágyakhoz alkalmazzuk. A JV típust az előző modellhez képest mérsékeltebb melegedés és ellenállás jellemzi, kifejezetten akkor használjuk, amikor a belső gyűrű szabadon van hagyva.

Azok a csapágyak, amelyek fedő, illetve tömítő tárcsákkal rendelkeznek, csak akkor igénylik az extra védelmet, ha a csapágyakhoz eljuthat a szennyeződés. Ilyenkor azonban más típusú Nilos gyűrűre van szükség, ezek a ZAV, valamint a ZJV változatok. Az előbbi nagy szennyeződés esetén fog nagyon jól beválni, mivel a külső gyűrűnél hozza létre a tömítést, a másik ehhez hasonlóan, ugyanakkor kiegészítve azzal, hogy magasabb fordulatszám esetén is megfelel, továbbá a tömítést a belső gyűrűnél hozza létre.

A kúpgörgős csapágyakhoz kívül az AV, belül a JV modelleket érdemes választani, de az AK típus is ehhez a csapágyhoz felel meg. Az LSTO tömítéseket extrém körülményekhez javasoljuk.

 

Hogyan válasszunk tömítést?

 

Az egyik szempont magának a csapágynak a típusa lesz. Emellett azt is el kell dönteni, hogy külső vagy belső gyűrűre szerelhető változatot szeretnénk inkább, továbbá azt is, hogy milyen sebesség mellett fogjuk alkalmazni, s milyen mértékű szennyeződéssel szemben kell tudnia helyt állni. Amennyiben nehéz a döntés, elérhetőségeink bármelyikén szívesen állunk vásárlóink rendelkezésére!