Blog

Tűgörgős csapágy méretek: mert nem mindegy, hogy mit és hogyan választunk!

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.12.06 08:19
Tűgörgős csapágy méretek: mert nem mindegy, hogy mit és hogyan választunk!

Mit tudunk a tűgörgős csapágyakról?

A csapágyak szempontjából sokféle dologgal kell tisztában lennünk, ha valóban jól szeretnénk választani. Értelemszerűen nagy különbség van aközött, ha egy sima cseréről van szó, illetve aközött, ha mi magunk szeretnénk elkészíteni egy komolyabb szerkezetet. Az azonban biztos, hogy némi releváns információ birtokában ügyesebben és biztosabban fogunk boldogulni. Ebben a blogbejegyzésben a gördülőcsapágyak egyik alapvető típusáról ejtünk szót ennek érdekében, de emellett a tűgörgős csapágy méretek is fókuszba kerülnek. Tartson velünk!

 

Néhány gondolat a gördülőcsapágyakról

 

Ennél a csapágytípusnál a mozgó és az álló elemek között az erő átadása a gördülőtestek révén történik. Egy csúszó kivitelhez képest ebben az esetben jóval kisebb súrlódással kell számolnunk, ami hatalmas előnyt jelent. Gördülőtest szempontjából két fő típusról beszélhetünk, mégpedig a görgős-, valamint a golyóscsapágyakról. Felépítésük alapján ezek alapvetően hasonlóak, hiszen egy belső és egy külső gyűrűből, valamint a kosárból állnak, illetve a gördülőelemekből természetesen. 

 

A tűgörgős csapágyak a görgőscsapágyak közé tartoznak. Nézzük meg a legfontosabb tulajdonságaikat!

 

A tűgörgős csapágyak jellemzői

 

Alapvetően kicsi keresztmetszet, valamint kiváló terhelhetőség jellemzi ezeket. Egyes modellek esetén a belső gyűrű hiányozhat, ennek relevanciája edzett és köszörült tengelyek esetén történő alkalmazásban mutatkozhat meg. Ezenfelül azonban érdemes a belső gyűrűs változatok mellett dönteni.

 

Amennyiben fontos a kis szerkezeti magasság, érdemes megismerkedni a mélyhúzott változatokkal. Emellett nem árt figyelni arra is, hogy olyan modellre van-e szükségünk, amely az oldalain nyitott, vagy az egyik oldalán zárt csapágy felel meg inkább, ami attól függ, hogy a tengelyvégen szeretnénk-e alkalmazni.

 

A többféle megfontolásra érdemes szempont mellett a minőség sem elhanyagolható tényező, ahol többféle színvonalú termék között kell a tökéletesek megtalálnunk. Prémiumminőségű KOYO csapágy is megtalálható kínálatunkban, de érdemes megismerni a teljes termékpalettát.

 

A minőség mellett pedig a méret kell, hogy az egyik legfontosabb kérdés legyen.

 

Tűgörgős csapágy méretek - ezeket kell figyelembe venni

 

Mivel a tűgörgős csapágyakat nagyon sokféle területen alkalmazzák, ezért érthető, hogy méretüket tekintve is igen sokféle változatban léteznek. Viszont a méret kérdése az egyik legfontosabb, hiszen a hatékony működéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő nagysággal rendelkezzen a csapágy, s ehhez ráadásul többféle méret nagyon precíz meghatározására van szükség.

 

Három számot nagyon pontosan kell megállapítani ahhoz, hogy megfelelően választhassuk ki az eszközt. Ezek pedig a furatméret, a külső átmérő, valamint a szélesség. A sorrendet tekintve a következőképpen találkozunk velük: belső átmérő x külső átmérő x vastagság. A mértékegységre nézve is érdemes tekintettel lennünk, hiszen akadnak gyártók, akik nem milliméterben adják meg az adatokat.

 

Az viszont nagyon fontos, hogy a legtöbb gyártónál a sorozatszámok ugyanúgy kerülnek alkalmazásra, tehát ezek a kódok alkalmasak arra, hogy rátaláljunk a megfelelő termékre. Ez főképp csere esetén lesz nagyon fontos, hiszen ilyenkor az elhasználódott csapágy oldaláról leolvasva a megfelelő kódot, könnyedén rátalálhatunk a tökéletes pótlásra. Ennek érdekében oldalunkon a csapágyakat cikkszám és méretek alapján is lehet keresni. Ha pedig még ezenfelül is bizonytalan, elérhetőségeinken keresztül szívesen segítünk a választásban.