Blog

A csapágy kenőanyagok jelentősége

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.10.26 12:03
A csapágy kenőanyagok jelentősége

Csapágyak kenése. Mivel ? Hogyan?

A megfelelő csapágy kiválasztása gyakran nem egyszerű feladat, az alkalmazás körülményei, a precíz méretek és a csapágy minősége mellett a hosszú élettartam kardinális összetevői a megfelelő csapágy kenőanyagok lesznek.

 

A kompatibilitás nagyon fontos

 

A gép működési mechanizmusa, a csapággyal szemben támasztott elvárások, a használat jellemző körülményei, a nedvesség és a hőmérséklet, amellyel szemben meg kell felelnie, mind-mind olyan szempontok, amelyeket alaposan meg kell fontolni egy csapágy kiválasztásánál. Azonban mindemellett csak akkor várhatunk el megbízható működést és hosszú élettartamot, ha a csapágyhoz megfelelő kenőanyagot is választunk és alkalmazunk.

 

A csapágy kenőanyagok nélkülözhetetlenek

 

A kenőanyagok igen sokfélék lehetnek, mint az olajok, a zsírok, a csúszóbevonatok kenőpaszták, a waxok, a kenőpaszták és a különböző, korrózió elleni védelemre szolgáló anyagok. Bármilyen berendezésről vagy szerkezetről, akármilyen iparágról legyen is szó, alapfeltétel, hogy megfelelően és hosszú időn keresztül is hiba nélkül működjenek a különböző szerkezetek. Ehhez értelemszerűen gondoskodni kell a karbantartásról is.

 

A legnagyobb terhelésnek mindig a mozgó és forgó alkatrészek vannak kitéve, éppen ezért a csapágy is egy olyan alkatrész, amellyel kiemelten foglalkozni kell, amennyiben tartós megoldást szeretnénk. A kenőanyagok abban segítenek, hogy a csapágyak és a többi alkatrész is minél hosszabban, meghibásodás nélkül üzemképes legyen. Ezáltal pedig mind az energiaigény, mind a pótlásra szoruló alkatrészek száma, illetve a csere gyakorisága hatékonyan csökkenthető, egy gyár esetében pedig a költségek mérséklése mellett a termelékenységben is jobb eredményeket érhetünk el. 

 

A kenőanyag kiválasztásának szempontjai

 

Bizonytalanság esetén érdemes inkább szakértő segítséget kérni, de mi magunk is megpróbálhatunk rátalálni a megfelelő termékre. Amikor kenőanyagot szeretnénk választani, nagyon fontos a viszkozitás mértéke. Ez a folyadékok azon tulajdonságát jelenti, ami az egyes rétegek egymáson történő elcsúszásakor jelentkezik, és ami tulajdonképpen egy ellenállás, amely a mozgás gátlására hat. Ez az érték a legfontosabb, amikor a csapágyhoz a megfelelő kenőanyagot szeretnénk kiválasztani. A viszkozitás egyenes arányosságot mutat a súrlódó felületek méretével és a sebességükkel.

 

A viszkozitás ideális mértéke a kenési helytől függ. Az olajok egy filmszerű rétegként megtapadnak az egyes felületeken, így képesek csökkenteni a súrlódást. Amikor az anyag erre nem képes, illetve nem lett jól megvalósítva a kenés, akkor az egymáshoz érő részek kopásával, valamint idő előtti elhasználódásával kell számolnunk.

 

A kenés akkor lesz csak megfelelő, ha a kenőanyag viszkozitása passzol a körülményekhez. Például nagy nyomóerő esetén magasabb viszkozitású alapanyag alkalmazása indokolt.

 

Napjainkban egyre gyakrabban alkalmaznak minőségi szilikonzsírt a csapágyak kenéséhez. Ennek kiváló a hőellenállása, ahogy a nagyon alacsony hőmérséklet sem okoz gondot neki. Sütőnél vagy hűtőházi alkalmazásnál is beválik. Egyaránt bevethetjük háztartási, otthoni körülmények között, ahogy az ipari felhasználáshoz is tökéletes. Használhatjuk minden forgó és mozgó alkatrészhez, attól függetlenül, hogy fémből vagy műanyagból készültek. Javasoljuk a teljes kenőanyag kínálat megismerését, hogy a csapágyhoz kompatibilis termékkel valóban hosszú távú és megbízható működést érhessünk el.