Blog

Amit az önbeálló csapágyakról tudni érdemes

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.06.30 09:33
Amit az önbeálló csapágyakról tudni érdemes

Mi az önbeálló csapágy?

 

Az önbeálló csapágyakat szokás beálló golyóscsapágyakként is emlegetni. A különféle webáruházak közül egyik ezt, másik azt a megnevezést használja, a kettő azonban pontosan ugyanazt jelenti.

 

A golyóscsapágy feltalálása az SKF svéd csapágygyártó cég alapítójának nevéhez fűződik, amelyet még a múlt század elején, 1907-ben alapítottak a svédországi Göteborg városban. A vállalat világszerte gyárt és szállít csapágyakat, tömítéseket, kenési rendszereket, karbantartási termékeket, mechatronikai termékeket, erőátviteli termékeket, valamint állapotfigyelő rendszereket is.

 

Mik azok az önbeálló csapágyak, és hol alkalmazhatóak?

 

Az önbeálló csapágyakban  egy vagy két sor golyó van, amik a külső gyűrű közös gömbfelületű futópályáján tudnak gördülni. A csapágy éppen ezért önbeálló, továbbá nem érzékeny a tengely, valamint a csapágyház között kialakuló szöghibákra.

 

Nagyszerűen alkalmazható a beálló golyóscsapágy olyan helyzetekben, amikor a szerelési hibák vagy a tengely lehajlása okán szöghiba lép fel. Érdemes még tudni, hogy minden gördülőcsapágy közül az önbeálló csapágy az, amelyiknek a legkisebb a súrlódása. Ez azért olyan izgalmas, mert nagy fordulatszámon is üzemeltethetőek méghozzá komolyabb melegedés nélkül. Éppen ezért kisebb és közepes terhelésre is gond nélkül megfelel az önbeálló golyóscsapágy.

 

A golyóscsapágy tehát olyan gördülőcsapágy, amely egyszerre hordoz terhelést, képes csökkenteni a súrlódást, és mindemellett még pozicionálja is a mozgó gépalkatrészeket. Akkor szoktak általában önbeálló csapágyat alkalmazni, ha nehezen lehet összehangolni a tengely és a ház működését, vagy esély van rá, hogy a tengely működés közben elhajoljon.

 

X-life kivitel

 

Az X-life csapágyak kinematikája jobb, továbbá a felületük is optimalizált. Anyagminőség tekintetében kiemelkedőek.

 

Az X-life csapágyak előnye, hogy azonos terhelési körülmények esetén a névleges élettartamuk jelentős mértékben megnövekszik. Vannak olyan alkalmazások, amelyek esetén így a csapágyazás kisebbre is méretezhető.

 

Honnan lehet tudni, hogy egy csapágy minőségi?

 

Ha az ember SKF csapágyat vásárol, akkor nem kell azon aggódnia, hogy vajon bírni fogja-e a gyűrődést. Nyugodt lehet afelől, hogy nem fog túlságosan hamar elhasználódni.

 

Persze attól, hogy egy webáruház azt állítja, hogy nála SKF csapágyak kaphatók, még nem feltétlenül lehet ebben megbízni. Az SKF Autheticate nevű okostelefonos alkalmazás viszont segíthet kideríteni, hogy valódi SKF csapágyakról van-e szó. 

 

Ezen app segítségével a felhasználók a termékekről, valamint a szállítási dokumentumokról is felvételeket tudnak készíteni, azokat pedig közvetlenül elküldhetik az SKF számára, akik elvégzik az eredetiségvizsgálatot.

 

Ugyanilyen aplikációval az FAG gyártója is rendelkezik Check Origin néven, ezzel védekezva a csapágyhamisítás ellen.

 

Az SKF Autheticate és a Check Origin nevű alkalmazás Apple készülékre vagy androidos telefonra is letölthető az App Stor,e valamint a Google Play alkalmazásból.

 

Kérdése van? Információra van szüksége?

 

Amennyiben kérdése van akár az önbeálló csapágyak kapcsán, akár más csapágyakról, akkor keresse ügyfélszolgálatunkat bizalommal a hét bármely napján! Munkatársaink a lehető leghamarabb fognak válaszolni Önnek!