Blog

Axiális csapágy: mi mindent érdemes tudni róla?

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.09.26 08:33
Axiális csapágy: mi mindent érdemes tudni róla?

Axiális csapágy: mi mindent érdemes tudni róla?

 

Az axiális csapágy a gördülőcsapágyak egyik változata. A gördülőcsapágyak megegyeznek abban, hogy a forgó részek között gördülőtestek vannak, ezek teszik lehetővé a mozgást. Már ezek is nagyon sokfélék lehetnek, két fő csoportjuk szerint görgős és golyós változatokat különböztethetünk meg.

 

A gördülőcsapágyak előnyei közé tartozik, hogy a fordulatszámtól majdnem teljesen független a súrlódás mértéke, hogy kenőanyag, s így karbantartás szempontjából nincsenek túlságosan nagy igényeik. Egyszerűen és gyorsan lehet cserélni őket, kopás pedig a tengelyen és a csapágyházon gyakorlatilag nem jelentkezik.

 

Szerelésük azonban megköveteli a precizitást, a különböző szennyeződések pedig nem a barátaik, így természetesen a gördülőcsapágyak is rendelkeznek hátrányos tulajdonságokkal.

 

Nagyon fontos a méret!

 

A precizitás már önmagában megköveteli, hogy az illeszkedés is pontos legyen, ez minden csapágy esetében kiemelt szempont. Annak érdekében, hogy ne járhassanak úgy a vásárlók, hogy kisebb eltérések miatt nem passzolnak össze a dolgok, nemzetközi méret és típus szabvány szerint valósul meg a gyártás. Így - habár így is hatalmas választékban kell eligazodni - gyakorlatilag mindig biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő, pontosan illeszkedő terméket vásároljuk egy csere alkalmával.

 

Rengeteg típus létezik

 

Leggyakrabban a csapágyak közül a görgős, a golyós, valamint kifejezetten a tűgörgős változatokat alkalmazzák, utóbbiak is a görgőscsapágyak közé tartoznak, gyakoriság miatt mégis érdemes kiemelni őket. A görgős és golyós felosztáson belül megkülönböztethetjük az egysoros és kétsoros modelleket, az önbeálló csapágyakat, valamint a radiális, azaz a tengelyre merőleges terhelhetőségű, illetve az axiális, tengelyiránnyal megegyező terhelhetőséggel jellemezhető változatokat.

 

Emellett nyitott és zárt kivitelek is választhatók, míg az első könnyen kenhető, viszont a szennyeződés valószínűsége is nagyobb nála, addig az utóbbinál ez pont fordítva jellemző.

 

Az axiális csapágy kiválasztásának szempontjai

 

Az axiális csapágy tehát alapvetően olyan szerkezet, amely képes a nagy tengelyiránnyal azonos erőhatás eltűrésére, viszont radiális terhelést nem tud felvenni. Egyirányú és kétirányú terhelés esetére is léteznek megfelelő modellek, de az utóbbi is azt jelenti ebben az esetben, hogy mindkét irányú axiális terhelés esetén alkalmazható, azaz csak tengelyirányú erőhatás esetén érdemes ezekben a típusokban gondolkodni. Amennyiben egyirányú sorozatból választunk, akkor szerelés közben körültekintően kell eljárni a szerelési irány tekintetében.

 

Fontos a választás során az axiális csapágy alapanyagával, illetve annak tulajdonságaival is tisztában lenni. Míg a csapágyacélból gyártott szerkezet a mínuszokat kevésbé viseli jól, addig a rozsdamentes acélból készült csapágyak akár -20°C-ig is bírják a strapát. 

 

A csapágyacél kedvező ár-érték arányt képvisel, kopással szemben ellenálló és jól tűri a terhelést. A rozsdamentes acél a korrózióval szemben teljesít nagyon jól, miközben szintén kiváló terhelhetőség jellemzi.

 

Bármilyen csapágyat is választunk, mindig legyünk nagyon körültekintőek! A minőség, a megfelelő alapanyag, valamint az adott csapágyra jellemző tulajdonságok, mint a méret, a típus, a terhelhetőség, legalább olyan fontosak, mint az, hogy hol, milyen szerkezetben és milyen körülmények között fogjuk alkalmazni őket. Tekintse meg széles kínálatunkat, elakadás esetén pedig keresse ügyfélszolgálatunkat, segítünk!