Blog

A szimering szerepe

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.06.27 10:07
A szimering szerepe

Mit csinál a szimering?

 

A szimering szerepe

 

Út menti plakátokon, a neten böngészve szinte biztosan találkozott már a szimering szóval. A legtöbben tudják, hogy a szimeringnek a tömítéshez van köze, de az, hogy pontosan mire való, nem feltétlenül világos sokak számára.

 

Következő bejegyzésünkben tisztázzuk a szimering definícióját, továbbá áttekintjük a főbb fajtáit is.

 

Mi is az a szimering tulajdonképpen?

 

Szimeringet szoktak használni ott, ahol a tengely található, és tömítésre van szükség. Amennyiben a tengely mentén folyadék, kenőanyag jelenléte indokolt, azon gépek esetében gyakran a szimering alkalmazása jelenti a megoldást sok esetben. Legegyszerűbb felhasználási módnál egyszerűen csak a szennyeződések távoltartására használják.

 

A szimering megtalálható a járművek motorjában is.

 

Hogyan épül fel a szimering?

 

Egy fémházból áll, továbbá ez a fémház hordozza a forgó tengelyt körülvevő tömítőajkat. Ez gondoskodik a statikus tömítésről. Duplaajkú szimeringek esetében van egy szennyaszító ajak is a tömítőajakon kívül.

 

A tengelynek egy rugógyűrű nyomja neki a tömítőajkat. Az olaj a tömítőajkak kenéséhez egy keskeny résen keresztül képes eljutni. A szimering kapcsán fontos információ, hogy kivétel nélkül rugóval ellátott tömítőajakkal látják el. Ha nincs rugó a tömítőajaknál, az valójában nem is szimering. Inkább ott egy porvédőről, karmantyúról, rúdtömítésről vagy szennylehúzó tömítésről beszélünk.

 

A szimeringek fajtái

 

A szimeringek között megkülönböztetünk jobb, valamint bal forgásirányú szimeringet. Az alap szimering egyébként kétirányú, azaz univerzális.

 

Érdekes kérdés, hogy milyen irányú nyomást tud elviselni, tömíteni a szimering. Nos, abból az irányból érkezőt, ahol a rugó található a tömítő ajkán. Azok a szimeringek, amelyek mindkét irányú terheléssel elbánnak, nem okoz gondot számukra két különböző anyag tömítése, DUO szimeringként ismertek.

 

Csoportosításuk

 

Három fő csoportja van a szimeringeknek: az NBR, az FKM és a PTFE. Azonnal ki is fejtjük, hogy melyik mozaikszó mit is jelent.

 

Az NBR jellemzően kék vagy fekete színű, akár száz Celsius-fokig képes ellenállni a hőnek. Valamekkora mértékig képes ellenállni az NBR szimering az olaj, a víz, a zsír és a hűtőemulzió hatásainak is. Vannak viszont olyan folyadékok, amik ellen ez a fajta szimering nem veszi fel a harcot sikerrel. Ilyenek a fékfolyadékok mellett a hypoid olajok, valamint az aromás oldószerek is. Ugyancsak problémát okozhatnak az NBR szimeringek esetében a szélsőséges időjárási körülmények, elsősorban a tűző napsütés. A napfény mellett az ózon jelenti a fő veszélyforrást esetükben.

 

Az FKM vagy Viton néven emlegetett szimering színe barna. Jóval strapabíróbb, 220 vagy akár 240 fokos hőhatásnak is ellen tud állni. Főbb pozitív tulajdonságai között érdemes megemlíteni, hogy ellenáll az olajnak, a benzinnek és a vegyszernek, csakúgy, mint a savnak és a hypoid olajnak. Amennyiben rozsdamentes rugóval rendelkezik, akkor az élelmiszeriparban is lehet használni az FKM szimeringet.

 

A PTFE típusú szimering leginkább a járműiparban használatos. A hőt 200 Celsius-fokig tolerálja. Legfőbb előnye e mellett, hogy szárazon futás, alacsony súrlódás és elégtelen kenés esetén is alkalmazható. Jól tűri a vegyi anyagok hatásait.

 

Amit még tudni érdemes a szimeringekről

 

Normál esetben a szimering futófelülete sima és körkörös. Amennyiben megkopik és mélyedés keletkezik a szimeringen, akkor tovább már nem tudja maradéktalanul betölteni a szerepét.

 

Ilyenkor tengelyjavító persellyel szokták orvosolni a problémát. A perselyt a tengelyre tolják fel. Célszerű magas minőségűt venni és nem feltétlenül a legolcsóbbat választani.


Amennyiben kérdése volna a szimeringek kapcsán, írjon nekünk még ma!