Blog

Fedre hatásvonalú csapágy

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.06.20 14:11
Fedre hatásvonalú csapágy

Használt már ferdehatásvonalú csapágyat?

A ferde hatásvonalú csapágyak olyan golyóscsapágyak, amelyek belső és külső gyűrűvel is rendelkeznek. Ezekben a belső és külső gyűrűkben a futópályák elhelyezkedése oly módon került kialakításra, hogy a csapágy tengelyének irányában eltoltan vannak elhelyezve. Ennek a megoldásnak köszönhető, hogy fel tudja venni az efféle csapágy egyszerre a radiális és az axiális terhelést is.

 

Éppen úgy nő a ferde hatásvonalú golyóscsapágyak axiális teherbírása, ahogyan a hatásszöget növelik. Hogy mi is az a hatásszög? Nos, ez a golyók, valamint a futópálya érintkezési pontjain keresztül haladó, a csapágy tengelysíkjában lévő egyenes, valamint a csapágy tengelyére merőleges egyenes által bezárt szög. Normál esetben a hatásszög a standard 40 fok, precíziós kiviteleknél 15 és 25 fok. Érdemes ennek kapcsán tudni, hogy a csapágy tengelysíkjában fekvő egyenes az, amelyik mentén az egyik futópályáról a másik futópályára adódik át a terhelés.

 

Az axiális erőről tudni kell, hogy radiális terhelésből származik. Éppen ezért a ferde hatásvonalú csapágyak esetében sok esetben azt a döntést hozzák, hogy párosával építik be őket, méghozzá egymással szemben.

 

Az egysoros ferde hatásvonalú csapágy

 

A ferde hatásvonalú csapágyaknak több alváltozata is létezik: van egysoros, kétsoros és úgynevezett négypont-érintkezésű ferde hatásvonalú csapágy is. Vegyük most górcső alá az első változatot, azaz az egysoros csapágyakat!

 

A standard beépítési kivitel hatásszöge 30 és 40 fokos lehet. Az “O” elrendezésű duplex beépítés azért jó, mert mindkét irányú, axiális és radiális erőt képes felvenni. A nagy támaszköz miatt a pillanatnyi nagy terheléseket is képes jól felvenni. Ugyanakkor csak mérsékelt szögbeállást tud kompenzálni.

 

Az “X” elrendezésű duplex beépítés az “O” elrendezéshez hasonlóan mindkét irányú axiális és radiális terhelést fel tudja venni. A támaszköz ennél a kivitelnél viszont kisebb, így a pillanatnyi nagy terhelések felvételére mérsékelten képes. Cserébe viszont az “O” elrendezésnél nagyobb szögbeállás kompenzálására nyílik lehetőség.

 

A “DT” elrendezésű tandem csak egy irányból érkező, axiális és radiális erőket tud felvenni. Az axiális terhelést a két csapágy együttesen veszi fel, így ez az elrendezés biztosítja a legnagyobb axiális terhelhetőséget.

 

A kétsoros ferde hatásvonalú változat

 

E csapágy esetében a belső és külső gyűrű között vannak elhelyezve a gördülőelemek két külön horonyban. A kialakításuk kapcsán felesleges volna belemenni a részletekbe, hiszen megegyezik az "O" elrendezésű duplex ferde hatásvonalú csapágyakkal.

 

A kétsoros ferde hatásvonalú csapágyakból létezik nyitott, valamint tömítetlen verzió is.

 

A négypont-érintkezésű csapágyakról dióhéjban

 

Léteznek a fentieken kívül négy ponton érintkező golyóscsapágy is. Ezek hatásszöge 30 fokos, belső gyűrűje pedig osztott. Abban az esetben, ha a csapágyat radiális terhelés éri, a csapágygolyó négy ponton is érintkezik a gyűrűkkel.

 

Ez a kivitel azért előnyös, mert mindkét irányú axiális erők felvételére lehetőséget nyújt.

 

Kérdése van? Segítünk!

 

A megfelelő csapágy kiválasztásának megkönnyítésére weboldalunkon találhat egy e célra kialakított csapágykeresőt a főoldalunkon.

 

Ettől függetlenül szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre, legyen az akár a kiválasztással, akár a megrendeléssel kapcsolatos. Keresse ügyfélszolgálatunkat hétköznap telefonon vagy e-mailben a hét bármely napján. Munkatársaink igyekeznek mihamarabb megválaszolni a kérdését.