O gyűrű

O-gyűrű

O-gyűrű tömítések többféle méretben és típusban! Böngésszen webshopunk óriási választékában!

Az o gyűrű egy olyan tömítőelem, melyet leginkább statikus tömítésekhez használunk, segítségével folyadékot/gázt/kenőanyagot stb. határolunk el biztonságosan. 

A megfelelő O gyűrű kiválasztásához tudnunk kell a pontos méreteket: belső méretet, illetve annak vastagságát. A keresés mezőbe a méret megadása után (pl. o 15x5) azonnal listázza a találatokat. A kiválasztásnál ajánlott figyelembe venni az üzemeltetési hőmérsékletet, valamint a tömítendő közegek tulajdonságait.

Többféle minőségben/alapanyagban léteznek o-gyűrűk:

NBR: Leggyakrabban alkalmazott tömítőanyag, -35 °C és 110 °C között tartósan felhasználható, maximum 250 °C. Mérsékelten olajálló. Színe fekete.

FKM/VITON: Magas hőállósággal és vegyi ellenállósággal bír, -20 °C és + 200 ° közötti felhasználásra javasolt. Ellenáll olajoknak, benzinnek, vegyszereknek. Színe barna vagy fekete.

VMQ/SZILIKON: Magas hőmérsékletű levegő, oxigén, forró víz közegben -60 °C + 230 °C-ig ajánlott. Élelmiszeriparban előszeretettel használják. Színe piros.

EPDM: Kifejezettem meleg, forróvíz, vízgőz, mosószerekkel ellenálló. -60 °C + 180 °C között, maximum 250 °C. Színe sötétszürke, zöld.

Ezek kiválasztása előtt tájékozódjunk annak üzemeltetési körülményeiről.

Kínálatunkban megtalálhatóak ezen felül X-gyűrűk és V-gyűrűk is.

Tovább

Az O-gyűrű egy kör alakú tömítőelem, melyet általában gumi, szilikon vagy fluorelasztomer anyagból készítenek. A neve az alakjából adódik: az O-gyűrű egy kör alakú karimát jelent, melynek két oldala párhuzamos és többnyire egyenlő vastagságú.

Az O-gyűrűt leggyakrabban mozgó vagy nyomáskülönbséggel rendelkező helyeken alkalmazzák, mint például hidraulika vagy pneumatika rendszerekben, illetve a motorok tömítésében. Az O-gyűrű gondoskodik arról, hogy a vegyi anyagok, savak, olajok, illetve a gázok és folyadékok ne lépjenek ki a rendszerből, így elősegíti a hatékony és hosszú élettartamú működést.

Az O-gyűrűk rugalmassága és feszültség alatti alakváltozásának köszönhetően jól illeszkednek a tömítésre szánt felületekre, és biztosítják a zárást a körben, ami kiváló hatékonyságot eredményez. Az O-gyűrűnek a különböző alkalmazásokhoz kialakított változatai léteznek, ahogy variálódik méretük, anyaga és keménysége is.

Összességében az O-gyűrű olyan tömítőelem, amely megbízható és hatékony működést biztosít a rendszernek, amelyben alkalmazzák. A gyűrű minősége és a helyes méret kiválasztása kulcsfontosságú a rendszer hosszú élettartamához és a hatékony teljesítményhez.

Tovább