Blog

Amit egy kúpgörgős csapágyról tudni érdemes

onlinecsapágybolt
onlinecsapágybolt
2022.07.21 12:14
Amit egy kúpgörgős csapágyról tudni érdemes

Mi az a kúpgörgős csapágy?

Számtalan típus közül most a kúpgörgős csapágyról fogunk írni ebben a blogbejegyzésünkben. Ahhoz viszont, hogy be tudjuk mutatni ezt a típust, meg kell nézni, hogy hol is helyezkedik el a csapágyak családjában.

 

Milyen családba tartozik a kúpgörgős csapágy?

 

Nemrég írtunk egy blogbejegyzést az önbeálló csapágyakról, most pedig a kúpgörgős típusra térünk ki. A gördülőcsapágyak családjába tartozik, ennek megfelelően az álló és az elforduló részek között az erőátadás gördülőtestek segítségével történik. Ezt a technológiát azért szeretjük annyira, mert a csúszó súrlódással szemben sokkal kisebb gördülő súrlódást kapunk általa.

 

Ha tovább bontjuk a típusokat, akkor két fő csoportot találunk: a radiális és az axiális gördülőcsapágyakat. Ezek lehetnek golyós vagy görgős kialakításúak is. A görgő lehet hengergörgő vagy annak egy speciális fajtája, a tűgörgő vagy pedig kúpgörgő. Így jutunk el a kúpgörgős csapágyakhoz.

 

Mik is azok a kúpgörgős csapágyak pontosan?

 

Ez egy speciális kialakítású alkatrész. A csapágy belső és külső gyűrűjének futópályája és a közöttük lévő görgők kúpos kialakításúak. Ennek a kialakításnak köszönhetően a kúpos görgőket a rájuk ható erő a belső gyűrű vállának nyomja őket. Így ezek a vállak fogják a gördülőelemeket megvezetni. Egy-, két- vagy akár négysoros változatban is készítik őket.

 

Az egysoros kúpgörgős csapágyaknak függetlenül szerelhető a külső és a belső része. A belső része az úgynevezett kúp, ami a belső gyűrűből, a görgőkből és a kosárszerkezetből áll. Míg a külső gyűrűt csészének is szokás hívni. A külső rész névleges átmérője és a névleges érintkezési szög szabványosított.

 

Kivitelüknek köszönhetően kifejezetten alkalmasak összetett terhelés felvételére. Azaz jól bírják az egyidejűleg ható radiális és axiális terhelést. Ez utóbbi terhelést annál jobban bírják, minél nagyobb az érintkezési szög. Ezeket a csapágyakat általában párban, egymással szembe építik be. Ennek az az oka, hogy tiszta radiális terhelésnél a kialakításnak köszönhetően éri axiális erő is.

 

Így találhatja meg a megfelelő csapágyakat

 

A webáruházunkat úgy építettük fel, hogy támogassa Önt abban, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megtalálja azt, amit keres.

 

Ha tudja a cikkszámot, akkor nagyon egyszerű dolga lesz, csak írja be az oldal tetején található keresőbe, és meg is lesz. Ellenben ha csak egyéb adatok (például méretek) állnak a rendelkezésére, akkor sem kell kétségbeesnie, erre is van megoldásunk.

 

Használja a csapágykeresőnket a kategóriaoldal tetején. Itt a cikkszám mellett például méretek megadásával is tudja szűkíteni a kategória kínálatát. Ezek segítségével pillanatok alatt a megfelelő termékhez navigálhat.

 

Számos kiváló gyártó termékét kínáljuk

 

Itt nálunk, az onlinecsapagybolt.hu oldalon számos kiváló gyártó termékeit megtalálja. Óriási választékkal várjuk a csapágyakból, a különböző szimeringekből, ékszíjakból, fogasszíjakból és O-gyűrűkből is.

 

A kúpgörgős csapágyak kategóriájában is számos cég képviselteti magát. A világ legjobb, legkeresettebb gyártói vannak jelen kínálatunkban. A teljesség igénye nélkül, mindössze párat megemlítve: NSK, FAG, Megadyne, Koyo, Nachi, stb.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Természetesen állunk rendelkezésére az elérhetőségeinken, és segítünk, ha bármi kérdése lenne. Termékek kapcsán vagy akár számlázással, szállítással kapcsolatban is fordulhat hozzánk.